Vlada usvojila preporuke Kriznog štaba

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, prema kojima će radno vreme tržnih centara, prodavnica garderobe, kladionica, kockarnica i dečjih igraonica od ponedeljka do petka biti do 20 časova, saopštili su iz Vlade Srbije.

Radno vreme ugostiteljskih objekata, i to kafića i restorana, takođe će biti od ponedeljka do petka do 20 časova, s tim da u vremenu od 17 do 20 časova nije dozvoljena bilo kakva muzika unutar lokala, bez izuzetka.

Takođe, radnim danima do 20 časova mogu da rade frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote, kao i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Nove mere stupaju na snagu danas 21. decembra i biće na snazi do petka, 25. decembra, a nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje svih mera.

Podsećamo na to da je, u skladu sa ranije donetim merama, ugostiteljskim objektima dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Takođe, apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi i radnim danima i vikendom do 21 čas.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije, počev od danas 21. decembra, mogu da rade svakog dana do 21 čas.

Vlada Republike Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i da štite svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

Poštovanjem mera i odgovornim ponašanjem, čuvamo i naš zdravstveni sistem.

Dobro poznate epidemiološke mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija, ostaju na snazi.

Ako ste propustili