Vlada proglasila ništavnom uredbu Prištine o oduzimanju imovine

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada donela odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom, kao što je ranije učinila i u slučaju Trepče.

Vučić je u izjavi za novinare u Titelu naglasio da je pravo svojine najzaštićenije pravo koje postoji u svetu, posebno na zapadu, i istakao da je u ovom slučaju reč o otimačini.

Premijer je, povodom pogroma nad Srbima od 17. marta 2004. godine, poručio kosovskim Albancima da ne pomišljaju da će protiv Srba provoditi akcije kakve su sproveli 2004. i 2008. godine.

Takođe, on je ponovio da bi za Srbiju, a posebno za jug zemlje, bilo od velikog značaja kada bi sledeći samit lidera zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa bio održan u Nišu, što je juče predložio u Sarajevu.

Sa njegovom idejom saglasili su se premijer Albanije Edi Rama i predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić, dok je kosovski premijer Isa Mustafa „tražio nešto drugo“, naveo je Vučić i ocenio da će ipak biti teško da ovaj predlog bude preglasan od strane onih koji mu se protive.

Premijer je istakao i da Srbija mart neće završiti sa deficitom u državnoj kasi, iako je to bilo predviđeno, i najavio da će u narednim danima kreditni rejting Srbije biti povećan, prvi put nakon mnogo godina.

Država je sa MMF-om, kako je podsetio, predvidela da se mart završi sa minusom od 400 miliona evra, a budžet zapravo neće biti ni dinara u minusu, i može da se desi da državna kasa bude za 50 do 70 miliona evra u plusu.

Izvor:Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili