Viteški festival „Despotovi dani”2022.

Udruženje SVIBOR i Turistička organizacija Beograda organizuju međunarodni viteški festival „Despotovi dani”, koji će biti održan 27. i 28. avgusta u Beogradskom viteškom parku na Dunavu, kod Palate Srbija, sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda.

Manifestacija je posvećena očuvanju srpske istorije, tradicije i kulture iz doba despota Stefana Lazarevića. Održava se na veliki hrišćanski praznik – Veliku Gospojinu, budući da je utvrđenje prvoprestonog grada Beograda despot Stefan posvetio Presvetoj Bogorodici.

Manifestacija je međunarodnog karaktera u kojoj učestvuju vitezovi iz Srbije i Mađarske. Obuhvata smotru srednjovekovnog umetničkog, zanatskog i kulturnog stvaralaštva. Posetioci će imati priliku da vide viteške borbe i nadmetanja, te izložbu slika i ikona sa viteškom tematikom. Takođe, gosti će moći da čuju stručna predavanja o istoriji i arheologiji srednjovekovnog Beograda i despotu Stefanu Lazareviću, kao i da učestvuju u radionicama starih zanata. Najmlađi će moći da uživaju u školi viteških igara za decu i obuci za male vitezove.

Ulaz na festival je besplatan.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili