Vidovdanski atentat u Beogradu

Vidovdanski atentat u Beogradu dogodio se 29.06.1921.godine. Atentat je pokušan na reganta Aleksandra I Karađorđevića od strane molerskog radnika i člana KPJ-u Spasoja Stejić Baće.

Tog dana, 29.06.1921.godine , regant Aleksandar I Karađorđević položio je zakletvu, u narodnoj skupštini, na prvi Ustav Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenac,poznat kao i „Vidovdanski ustav.“

Regant Aleksandar I Karađorđević seo je u paradna kola i kod zgrade Ministarstva građevine,na uglu Miloševe i Masarikove ulice,na kojoj se radio sprat radnici su gledali sa skela povorku. Jedan od radnika, moler Spasoje Stejić Baćo, bacio je dinamit koji udario u vrh telefonskog stuba i u vazduhu eksplodirao.

Prestolonaslednikova kola su odjurila a vojska i policija je opkolila zgradu i uhapsila Spasoja Stejića. U narednih nekoliko dana širom Beograda hapšeni su svi za koje se mislilo da imaju bilo kakve veze sa atentatom i odvođeni u zloglasni zatvor „Glavnjača„.

Sledeće godine, 25.januara 1922,godine, počelo je suđenje u čuvenom „Vidovdanskom procesu“ koji je trajao do 23.februara 1922.godine. Na optuženičkoj klupi nalazilo se 33 optužena zbog atentata i rušenja državnog poretka.

Spasoje Stejić osuđen je na smrt ali je kasnije kazna preinačena na 20.godina zatvora. Stejić je pobegao iz sremskomitrovačkog zatvora 1941.godine i otišao u Partizane.Poginuo je na Sutjesci u junu 1943.godine.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili