Vesić: Izvinjenje građanima zbog otežanog života tokom ledenog talasa

Gradski menadžer Goran Vesić uputio je danas u ime Grada Beograda izvinjenje građanima za otežan život tokom proteklog ledenog talasa, što nažalost prati elementarnu nepogodu kakva je zadesila glavni grad.

Vesić je gostujući na TV Pink, istovremeno odao priznanje radnicima komunalnih preduzeća, podsećajući da ih je na terenu bilo više od 2.000, i ocenio da su oni pravi heroji ovog posla jer rade u izuzetno teškim uslovima.

On je naveo da je Beograd bio odlično pripremljen za zimu, da su sve gradske komunalne službe uradile sve što je u njihovoj moći da grad funkcioniše normalno, a i pripreme su urađene dobro, što su građani mogli da vide.

– Ledeni talas koji nas je zadesio je elementarna nepogoda, a u takvim uslovoma uvek se otežano živi. Ova nepogoda je zadesila veći deo Evrope, bilo je zemalja i gradova u kojima je, nažalost, bilo žrtava. U takvim uslovima Beograd je bio jedan od evropskih gradova koji je funkcionisao veoma dobro u odnosu na druge prestonice. Za to su najviše zaslužni radnici komunalnog sistema Beograda, ali i građani koji su bili strpljivi i dali svoj doprinos da se sneg i led raščiste. Sa elementarnim nepogodama samo zajedno možemo da se izborimo – rekao je Vesić.

Od 8. januara Zimska služba se nalazi u četvrtom stepenu pripravnosti, što je značilo da je oko 120 kamiona i 15 velikih građevinskih mašina bilo na terenu.

– Bačeno je skoro 6.000 tona soli i oko 180 tona kalcijum-hlorida, kojim se deluje na izuzetno niskim temperaturama. Na zalihama trenutno ima još oko 11.000 tona soli i više od stotinu tona kalcijum-hlorida, što će biti dovoljno za sezonu. U ovom trenutku očišćene su sve ulice prvog prioriteta, do večeras u 19 sati očekuje se da i ulice drugog prioriteta budu očišćene, jer je do sada već završeno 75 odsto posla. Nakon toga, ekipe će ući u ulice trećeg prioriteta – objasnio je Vesić.

Gradski manadžer je upozorio da sada najveći problem predstavljaju ledenice i zbog toga je pozvao predsednike skupština stanara da provere kakava je situacija i da se u slučaju da ne mogu da ih uklone sami, obrate „Beokomu”. Gradski menadžer je upozorio i na najavljenu ledenu kišu, te se preporučuje dodatna opreznost, a gradski komunalci će i ovog puta delovati preventivno.

Osim zamene dotrajalih vodovodnih cevi, u Beogradu će u narednom periodu akcenat biti stavljen na kupovinu novih kamiona za „Beograd-put”, a kako je gradski menadžer najavio, naredne godine u planu je kupovina deset ovakvih vozila. On je napomenuo da je prosečna starost kamiona za čišćenje u Beogradu 20 godina i da skoro deceniju unazad Beograd nije ulagao u mehanizaciju. Dodao je da je prosečna starost vododvodnih cevi u Beogradu od 35 do 40 godina, a da je deset odsto cevi staro između 50 i 100 godina i da će zato Beograd ove godine zameniti 70 kilometara vodovodnih cevi,navodi se u saopštenju gradske uprave.

Ako ste propustili