Verovanja i običaji na Svetog Jovana Krstitelja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 20.januara slave Svetog Jovana Krstitelja. Prema nezvaničnim podacima,Sveti Jovan je treća najveća slava kod Srba.

U narodu je postojala izreka “ U Jovana višega i pribranijega nema.“ Veruje se da Jovan stoji na vratima onoga sveta i propušta duše umrlih.

Prema predanjima,verovalo se da u ponoć na Svetog Jovana treba staviti jedno jaje u vodu i ukoliko ono potone sudnji dan je blizu.

Na dan Jovana Krstitelja ljudi se kume i bratime, a deci rođenoj na taj dan daje se ime Jovan ili Jovana.

Jоvan se smatra zaštitnikоm pevača, muzičara, krоjača, kоžara, krznara, vunara, remenara, gоstiоničara, nоžara, brusača, zatvоrenika, оsuđenih na smrt, uzgajivača ptica, оbоlelih оd epilepsije, krštenih, Malte, Jоrdana i velikоg brоja gradоva širоm sveta.

Srpski domaćini koji slave Svetog Jovana,po običaju,ceo dan dvore svoje goste i ne sedaju sve dok sveća gori. Ukoliko je domaćin vremešan onda neko od mlađih domaćina dvori goste.

Foto:Ilustracija/pixabay

Next Post

Sveti Jovan Krstitelj - Glas koji viče u pustinji

Нед јан 20 , 2019
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Jovana Krstitelja. U hrišćanstvu se poštuje kao svetac, pustinjak i mučenik, prethodnik Isusov. Najvio je dolazak Isusa i krstio ga u reci Jordan. Otac Jovanov bio je sveštenik Zaharije, a majci njegovoj bilo je ime Jelisaveta. Od rane mladosti Jovan je živeo usamljenički. […]