Venecijanska komisija u junu razmatra tekst izmena Ustava

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Čedomir Backović izjavio je danas da bi do kraja godine trebalo da bude usaglašen tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa sa Venecijanskom komisijom.

Backović je, u obraćanju novinarima u Kragujevcu, u pauzi prvog okruglog stola koji se održava u okviru javne rasprave povodom Radnog teksta izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, objasnio da će proces same promene Ustava trajati nekih šest-sedam meseci nakon toga.

On je ocenio da predložena radna verzija izmena Ustava Srbije, koju je izradilo Ministarstvo pravde, poštuje preporuke Venecijanske komisije, izrazivši očekivanje da će ta komisija u junu razmatrati pomenuti dokument.

Prema njegovim rečima, u toku februara biće organizovana još dva okrugla stola i u martu još jedan u Beogradu, nakon čega će biti finalizovan konačni tekst predloga ustavnih promena iz oblasti pravosuđa, koji će biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Pomoćnik ministra je podsetio na to da je novom krugu javne rasprave prethodila ona u okviru koje je resorno ministarstvo želelo da čuje stavove zainteresovane javnosti, te da je veliki broj sugestija i prihvaćen.

Backović je naglasio da je suština ustavnih promena u oblasti pravosuđa isključenje izvršne i zakonodavne vlasti iz procesa izbora sudija i tužilaca.

On je ukazao na to da su tokom rada na Radnom tekstu primenjeni evropski standardi koje uspostavlja Venecijanska komisija, koja je telo Saveta Evrope, što se sastoji od 61 člana, od čega su 47 predstavnici evropskih zemalja, izuzev Belorusije.

U skladu sa strateškim dokumentima u kojima je predviđeno da se izmene Ustava rade uz mišljenje Venecijanske komisije, Ministarstvo je tokom rada na Radnom tekstu angažovalo i bivšeg člana te komisije Džejmsa Hamiltona, koji je svojim komentarima ukazivao u kojem smeru idu preporuke Venecijanske komisije, napomenuo je pomoćnik ministra.

Na okruglom stolu u Kragujevcu komentare na Radni tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa iznosili su i predstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaštva, Pravosudne akademije, Udruženja tužilaca Srbije, Udruženje prekršajnih sudova Srbije, Mreže pravnika Srbije, kao i drugi predstavnici pravosudnih institucija.

Javna rasprava o Radnom tekstu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa zvanično je počela 22. januara, kada je Ministarstvo pravde na svojoj internet prezentaciji objavilo Radni tekst, a javne debate biće održane i u Nišu, Novom Sadu i Beogradu,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili