Vaskršnje čarolije

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i patrijarh srpski Irinej otvorili su danas u Konaku kneginje Ljubice 18. dečje vaskršnje čarolije. Ova tradicionalna dečja manifestacija ove godine organizuje se od 27. aprila do 1. maja.

– Ova manifestacija održava se od 1999. godine i ove godine doživljava svoje punoletstvo. Nastala u atmosferi sirena i bombi, ova proslava doprinela je da deca, oslikavajući jaja, pobede strah i nesreću koja se tada nadvila nad našu zemlju. Nastavljamo dalje i oslikavanjem jaja decu uključujemo u proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, praznika ljubavi i života. Danas, ovde u nekadašnjem dvorištu Patrijaršije pobeđuju ne najlepše oslikana jaja, već sva deca koja su ovde – rekao je zamenik gradonačelnika, čestitajući praznik svima koji ga slave.

Izrazivši želju da se događaji poput bombardovanja Srbije 1999. godine više nikada i nikome ne ponove, patrijarh Irinej je istakao potrebu molitve i dela usmerenih ka miru.

– Čestitajući vam praznik, čestitam vam i na umetničkom talentu, jer to je vaš dar Hristu koji je voleo sve ljude, a iznad svega decu – kazao je patrijrh Irinej, podsetivši sve ljude dobre volje na dečje vrline koje treba zadržati tokom celog života.

Nakon oslikavanja, na Veliki četvrtak u 18 časova biće organizovana izložba najuspešnije oslikanih jaja, a po tradiciji, na dan Vaskrsa obilaze se deca u bolnicama i Domu u Zvečanskoj. Istoga dana, u 12 časova u Tašmajdanskom parku organizovaće se  tucanje šarenim vaskršnjim jajima, a svi takmičari biće darivani poslasticama najpoznatijih poslastičara Beograda.

Od 2004. godine na „Čarolije” stižu i gosti iz drugih gradova, a ove godine učestvuju deca sa Kosova i Metohije, iz Novog Sada, Niša, Jagodine i gosti iz Republike Srpske.

Dečje vaskršnje čarolije organizuju Deca Palilule, uz pokroviteljstvo Skupštine grada, Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve i princa Aleksandra Karađorđevića.

Ako ste propustili