Vasilica se nekada spremala za SRPSKU NOVU GODINU

Foto:ilustracija

Prvog dana Pravoslavne Nove godine ( Srpska Nova godina) proslavlja se Sveti Vasilije ili u narodu poznat dan kao Mali Božić.

Nekada su se na ovaj dan spremale Vasilice ili ti kolač Malog Božića. Vasilice su dobile ime po Svetom Vasiliju i u zavisnosti od krajeva Srbije različito su se spremale. Neki su u Vasilice stavljali orahe, spremali od kukuruznog brašna, neki od belog brašna, sa medom …

U Vojvodini se nakon što su se ispekle Vasilice premazivale medom. U nekim krajevima južne Srbije med se stavljao ukoliko se spremalo sa belim brašnom. Takođe, u nekim krajevima se u jednu Vasilicu stavljala i para za sreću.

Recept za pravljenje Vasilica se ne razlikuje mnogo od pravljenja testa za kiflice ili slična testa. Razlika je u obliku, pa su Vasilice uglavnom okruglog oblika ali ima običaja gde su se spremale i kao pletenice.

Next Post

DOČEK SRPSKE NOVE GODINE 2020 U SRBIJI

Пон јан 13 , 2020
U nekim gradovima u Srbiji doček Srpske nove godine dočekaće se na trgovima uz organizovane koncerte, u restoranima ispred crkava. BEOGRAD Sada već tradicionano Srpska nova godina dočekaće se ispred Hrama Svetog Save od 23.30 časova. KRAGUJEVAC U Srpsku novu godinu kragujevčane uvešće „Neverne bebe“ i bend „Vesele osamdesete“. Početak […]