Uvođenje inovativnih i savremenih terapija na Listu lekova

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar istakao je danas na sastanku sa predstavnicima farmaceutskih kompanija i distributera medicinske opreme u Srbiji, važnost kvalitetne i pravovremene dijagnostike i terapije dijabetesa, ali i prevencije u borbi protiv ove bolesti.

Lončar je istakao da je resorno ministarstvo osnovalo radnu grupu od predstavnika više institucija, čiji zadatak je formiranje koordinacionog tela svih državnih organa i organizacija u sistemu zdravstvene zaštite za borbu protiv dijabetesa.

Reč je, kako je naveo, o predsetavnicima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Instituta za javno zdravlje Srbije, Ministarstva zdravlja, kao i predstavnicima udruženja pacijenata i medija, koji čine grupu kojoj predsedava profesor Nebojša Lalić.

Na današnjem sastanku, koji su inicirali predstavnici radne grupe, zaključeno je da je za Ministarstvo zdravlja od prioritetne važnosti utvrđivanje načina i mogućnosti za izradu i implementaciju registra pacijenata obolelih od dijabetesa kao i ponovno uspostavljanje rada svih savetovališta na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Učesnici sastanka su se saglasili i da je podjednako važno i uvođenje inovativnih i savremenih terapija na Listu lekova za lečenje pacijenata sa šećernom bolesti, kako bi se lekarima dala mogućnost da u punom obimu odgovore na individualne potrebe pacijenata i kako bi se, sa druge strane, predupredilo korišćenje skuplje terapije ili povećanje troškova usled pogoršanja oboljenja.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili