Uvećana vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji

Ministarstvo građevinarstva, saobraća i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je vrednost ukupno izvedenih građevinskih radova u Srbiji u prošloj godini povećana 5,5 odsto u odnosu na 2016. godinu.

U saopštenju se navodi da je to približno dva puta više od prethodne projekcije povećanja Republičkog zavoda za statitistiku (RZS) iz januara 2018. godine, a koja je iznosila 2,8 odsto.

Uvećana procena vrednosti izvedenih građevinskih radova koju je RZS objavio u Mesečnom statističkom biltenu za decembar 2017, rezultat je veće građevinske aktivnosti u četvrtom kvartalu prošle godine u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2016. godine, jer su povoljniji vremenski uslovi omogućili produženo trajanje građevinske sezone.

Na veću procenjenu vrednost građevinskih radova uticali su i otpočinjanje radova na novim velikim infrastrukturnim projektima tokom 2017. godine, uključujući auto-put Surčin–Obrenovac i dve deonice pruge Beograd-Budimpešta, ubrzano izdavanje e-dozvola, zatim pojačan monitoring Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nad projektima u realizaciji, kao i stabilizacija ukupne privredne aktivnosti i sprovođenje mera za smanjenje rada na crno.

Statistika beleži i povećanu produktivnost u građevinarstvu, s obzirom na to da ukupna vrednost posla raste sa manjim brojem radnih sati.

Nova procena RZS, iskazana je u stalnim cenama i obuhvata procenu svih izvedenih radova domaćih izvođača na teritoriji Srbije i ne uključuje aktivnosti domaćih građevinara u inostranstvu, a zasnovana je na metodologiji obrade kvartalnih rezultata praćenja bruto domaćeg proizvoda, na bazi anketnog uzorka.

Očekujemo da će vrednost izvedenih građevinskih radova u prethodnoj godini biti još veća kad se završi obrada bruto domaćeg proizvoda za 2017. godinu, na osnovu prikupljenih podataka iz završnih računa preduzeća, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili