Usvojena Uredbu o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela

Vlada Republike Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva privrede, novu Uredbu o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela, kojom je procenat povraćaja investitoru povećan sa dosadašnjih 20 na 25 odsto, čime je značajno povećana konkurentnost Srbije kao lokacije za snimanje.

Pored toga, za 2018. godinu dupliran je i budžet za ovaj program sa ranijih 400 na 800 miliona dinara.

Za prve dve godine postojanja programa, podržana je proizvodnja 37 domaćih i međunarodnih audiovizuelnih projekata, što je Srbiji donelo više od 30 miliona evra investicija. U toku je realizacija još oko 20 projekata, a očekuje se da će, uz dodatni podsticaj od 25 odsto, godišnje moći da se ostvari znatno više investicija.

Analiza pokazuje da je za svaki evro uložen iz budžeta kroz podsticaje, 6,1 evro vraćen u privredu Srbije, a oko 2 evra u budžet države kroz poreze, doprinose, plaćanje tarifa za korišćenje javnih lokacija i usluga javnih preduzeća.

Od ukupne investicije samo 61 odsto troškova su direktni produkcijski troškovi, dok 39 odsto predstavljaju indirektni troškovi koji su se slili u druge industrije – turizam, saobraćaj, trgovina, infrastruktura, uslužna delatnost i ostale poslovne usluge. Kroz program je za prvih 14 meseci stvoreno 2.254 projektno baziranih poslova.

Zahvaljujući novim tehnologijama i kanalima distribucije, u svetu je sve veća potražnja za audiovizuelnim sadržajima. Istovremeno, konkurencija među zemljama za privlačenje produkcija na svoje lokacije, uz korišćenje svojih ljudskih i tehničkih resursa, je sve oštrija. Zato je odluka da se podsticaj u Srbiji poveća za 5 odsto ključna za dalji razvoj naše audiovizuelne industrije ali i promociju naše zemlje u svetu.

Upravo zahvaljujući efektima ovog programa u protekle dve godine, podržavali smo predlog Ministarstva privrede i same industrije za dodatnim povećanjem podsticaja, kao i povećanjem budžeta programa, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je dodala da privlačenje kvalitetnih filmova, serija, visokobudžetnih reklama, vizuelnih efekata, animacije i brojnih digitalnih formi upošljava velikih broj naših ljudi i promoviše našu zemlju u svetu.

Sada imamo zadatak da pronađemo investitore za dodatna TV i filmska studija kao i da obučimo veći broj filmskih radnika na čemu već radimo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a obuke će početi u toku ove godine, istakla je premijerka.

Program podsticaja podrazumeva povraćaj procenta uloženih sredstava domaćeg ili stranog investitora u proizvodnju audiovizuelnog dela u Srbiji i to tek nakon što se investicija u potpunosti realizuje i potvrdi nezavisnom revizijom, a odnosi se isključivo na kvalifikovane troškove, to jest plaćanja koja se vrše domaćim pravnim i fizičkim licima.

Srpski program podsticaja, koji već dve godine uspešno sprovodi Ministarstvo privrede, a administrira Filmski centar Srbije, jedinstven je u svetu, a posebno u Evropi jer obuhvata i produkciju TV reklama, vizuelnih efekata, svakog oblika digitalnog audiovizuelnog sadržaja, uključujući i nove formate poput virtuelne i proširene realnosti (VR i AR-a).

Proces podnošenja prijava za povraćaj podsticaja je izuzetno jednostavan, transparentan i vrlo efikasan, što ga čini dodatno kompetetivnim u odnosu na programe podsticaja u regionu. Kako je program u poslednje dve godine besprekorno realizovan, Srbija je stekla poverenje investitora i pozicionirala se kao kredibilna i profesionalna zemlja za ulaganje.

Organizacija „Film in Serbia“ već gotovo deset godina radi na međunarodnoj promociji Srbije kao lokacije za snimanje projekata i daje značajan doprinos da program podsticaja privuče veliki broj stranih produkcija i pomogne rast privrede naše zemlje. U toku ove godine, Filmski centar Srbije i „Film in Serbia“ zajedno će promovisati novi, unapređeni program na svim najvažnijim svetskim festivalima.

Pored ovog značajnog pojačanja programa podsticaja za proizvodnju audiovizuelnih dela u Srbiji, država je značajno povećala i budžet Filmskog centra Srbije za podršku domaćim produkcijama i on sada iznosi više od milijardu dinara. Poređenja radi, godišnji budžet za filmsku industriju u periodu 2010-2012 iznosio je u proseku oko 23 miliona dinara, 2013. godine je povećan na više od 200 miliona dinara, da bi 2016. bio veći od 600, odnosno 2017. malo iznad 715 miliona dinara,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili