Usvojen set zakona iz oblasti rada

Skupština Srbije usvojila je danas set zakona iz oblasti rada, kojima se reguliše mirno rešavanje radnih sporova, definiše i uređuje rad na sezonskim poslovima, pojednostavljuje postupak izdavanja radne dozvole strancima i reguliše upućivanje na privremeni rad u inostranstvo.

Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova propisuje da se kolektivnim radnim sporom, između ostalog, smatraju i sporovi povodom ostvarivanja prava na utvrđivanje reprezentativnosti sindikata kod poslodavca i sporovi povodom utvrđivanja minimuma procesa rada u skladu sa zakonom.

Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima uređuje pojednostavljen način radnog angažovanja lica i plaćanja poreza i doprinosa za rad na poslovima koji su sezonskog karaktera.

Zakon definiše poslove na kojima se angažuje radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera.

Taj zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i za profesionalne bolesti.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca precizira odredbe kojima se vrši pojednostavljenje postupka izdavanja radne dozvole za zapošljavanje.

Cilj tog zakona je dalje razvijanje povoljnog poslovnog okruženja i privlačenja investicija.

Zakon o izmenana i dopunama Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, predviđa da zaposleni mora biti u radnom odnosu kod poslodavca najmanje tri meseca pre dana upućivanja.

Taj zakon predviđa i ukidanje zakonske obaveze poslodavca da dostavlja ministarstvu rada obaveštenja o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima je predviđeno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Zakonom je previđeno da roditelji od 1. jula 2018. godine za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Beogradske vesti

Ako ste propustili