Uskoro reorganizacija naučnih instituta

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je da će novi konkurs za finansiranje naučnih projekata biti raspisan na proleće, dodavši da je u planu i reorganizacija naučnih instituta u Srbiji.

Šarčević je prilikom posete Institutu „Mihajlo Pupin“ u Beogradu ukazao na važnost što veće popularizacije institucija koje ostvaruju rezultate, poput, kako je istakao, tog instituta, koji obeležava 70 godina rada.

On je naglasio da je reč o jednoj od najuspešnijih naučnih ustanova u jugoistočnoj Evropi, koja je izvozno orijentisana i ostvaruje velike prihode, uz brojna priznanja.

Ministar je potvrdio da će se sprovesti reorganizacija instituta, budući da ima onih koji su manje uspešni, dodajući da oni mogu da se organizaciono ugledaju na to kako se radi u Institutu „Mihajlo Pupin“.

Prema njegovim rečima, biće održan niz sastanaka sa predstavnicima naučnih instituta kako bi se ovakvi modeli dobri prakse primenjivali na srodnim fakultetima.

Šarčević je ukazao na to da taj institut učestvuje u više od 60 projekata na evropskom nivou, pri čemu zaradi više od 30 miliona evra na godišnjem nivou, od čega je 10 odsto prihod sa međunarodnog tržišta.

Ovo je jedna fenomenalna fabrika znanja i primenjenih modela koje cela država koristi već decenijama, naglasio je ministar.

On je izneo i podatak da ovaj institut ima više od 400 zaposlenih, a još toliki broj njih angažuje iz drugih sektora kao saradnike, uz napomenu da resorno ministarstvo za taj institut mesečno izdvaja 16 miliona dinara.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili