Uskoro grejanje stanova u Beogradu iz obrenovačkog TENT-a

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić najavio je danas da će na Samitu predsednika vlada u Budimpešti 27. novembra, u okviru mehanizma saradnje sa Kinom „16 plus 1“, biti potpisan ugovor za izgradnju toplodalekovoda između Obrenovca i Beograda.

Antić je, na drugoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Balkan na Novom putu svile: bezbednosni izazovi i rizici unutar Inicijative 16 plus 1“ istakao da će se na taj način konačno iskoristiti to što u neposrednoj blizini Beograda postoji najveća termoelektrana na Balkanu „Nikola Tesla“ (TENT) i što se može iskoristiti deo njenog potencijala za grejanje stanova.

Ministar je naveo da će u narednih nekoliko godina moći da se ostvari taj višedecenijski san, dodavši da je za samit u Budimpešti spreman veći broj ugovora i međudržavnih sporazuma.

On je rekao da se očekuje potpisivanje komercijalnog ugovora za izgradnju deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, komercijalnog ugovora za deonicu pruge Novi Sad–Subotica u okviru projekta za modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta, kao i Protokola o uslovima za izvoz goveđeg mesa u Kinu.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Grada Beograda i Termoelektrane „Nikola Tesla“ potpisali su ranije sa kineskom kompanijom „Pauer konstrakšn korporejšn“ (Power Construction Corporation of China) Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje toplodalekovoda Obrenovac–Novi Beograd.

Antić je, govoreći na istom skupu o daljem razvoju odnosa sa Kinom, istakao da je globalni projekat „Pojas i put“ velika šansa za razvoj čitavog regiona Balkana, a naša zemlja će zadržati ulogu najznačajnijeg partnera Kine u ovom delu Evrope.

On je ocenio da Balkan ima značajno mesto u tom velikom projektu, dodavši da svi zajedno moramo da iskoristimo ovu važnu šansu za razvoj čitavog regiona.

Ministar je naglasio da zemlje u regionu treba da sarađuju i prevaziđu probleme iz prošlosti, i ukazao na to da će Srbija aktivnom regionalnom politikom i pozivima za saradnju, kao i stvaranjem dobrih odnosa sa svim državama u regionu, biti pokretač na tom putu.

Srbija je, kako je naveo, dala veliki doprinos tome da Inicijativa „16 plus 1“ preraste u ozbiljan institucionalni okvir, koji postaje značajan element kinesko-evropskih odnosa.

Antić je izneo uverenje da ne možemo zadržati infrastrukturne, energetske i druge projekte, kao ni trgovinu, unutar granica, dodavši da je Kina prepoznala važnost regionalnih projekata.

On je podsetio na to da je Srbija sa Kinom realizovala više projekata, dodavši da je izgrađen most preko Dunava između Zemuna i Borče, realizovana prva faza radova u Kostolcu, započeta druga faza izgradnje novog bloka B3, da su kineski partneri preuzeli Železaru Smederevo, ali i da se grade deonice Koridora 11.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da Srbija pridaje veliku pažnju saradnji sa Kinom i da njegova zemlja to veoma poštuje.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili