Uručeni ključevi stanova izbegličkim porodicama

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da su danas u Lazarevcu uručeni ključevi 38 stanova i četiri montažne kuće izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje žive na teritoriji ove beogradske opštine.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je tom prilikom iskazao zahvalnost tim porodicama na strpljenju, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što će moći konačno da dočekaju Novu godinu i Božić u svojoj kući.

Želim da ovo stvarno bude vaša kuća, ako već nema one koja je nekad bila vaša, rekao je on i poželeo svima dug život i dobro zdravlje, deleći simbolično i crvene jabuke.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić izrazio je nadu da će se naći rešenje i za preostale izbegličke porodice iz Lazarevca kako bi se to pitanje konačno rešilo, najavljujući dalju tesnu saradnju na tom planu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, Vladom Srbije i ostalim državnim institucijama.

Izgradnja stanova za izbeglice u Lazarevcu finansirana je sredstvima kredita Banke za razvoj Saveta Evrope u okviru projekta „Trajna integracija izbeglica u Republici Srbiji putem kreditne linije Banke za razvoj saveta Evrope“.

Reč je o stambenim jedinicama koje se dodeljuju u zakup sa mogućnošću otkupa nakon šest meseci, po povlašćenim cenama i u skladu sa Zakonom o izbeglicama.

Četiri montažne kuće, kao i pripadajuća infrastruktura, finansirane su sredstvima iz budžeta Republike Srbije.

U skladu sa Zakonom o izbeglicama Komesarijat za izbeglice i migracije obezbeđuje stambena rešenja za izbeglice.

U periodu od 2008. godine do danas u proseku se svakog dana obezbedi po pet stambenih rešenja finansiranih iz budžeta Republike Srbije i donatorskim sredstvima, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili