Urađena analiza mesa sa gradskih pijaca

Namirnice životinjskog porekla, odnosno sveže svinjsko i jagnjeće meso, kobasica, svinjska i goveđa pršuta, kulen, salama, beli kravlji sir i konzumna kokošija jaja ispunjavaju sve uslove predviđene Zakonom o bezbednosti hrane i pravilnicima donetim u skladu sa ovim Zakonom.

Gradske pijace su prošle nedelje naručile komercijalnu analizu zdravstvene ispravnosti namirnica animalnog porekla, koje se prodaju na beogradskim pijacama. Uzorkovanje i analizu obavio je Naučni institut za veterinarstvo Srbije, uzimanjem nasumičnih uzoraka sa najvećih beogradskih pijaca. Obavljen je parazitološki pregled i mikrobiološka analiza namirnica. Rezultati analize pokazuju da u konzumnim kokošijim jajima, belom kravljem siru i svežem mesu nije identifikovana Salmonellaspp, a prisustvo Listeria monocytogenes nije izolovano u belom kravljem siru i u mesnim prerađevinama. Ocena kvaliteta uzorkovane kobasice, pršute, kulena i salame ukazuje da se PH vrednost i sadržaj vlage, ukupnih proteina, kolagena, nitrata i ukupnog fosfora kreću u granicama referentnih vrednosti preduzetih iz Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, kao i Pravilnika o prehrambenim aditivima.

Vodeći računa o zdravlju građana koji redovno kupuju na beogradskim pijacama, menadžment Gradskih pijaca sprovodi interni monitoring zdravstvene ispravnosti namirnica, i pored toga što kontrola istih nije u nadležnosti preduzeća. Pored kvartalne kontrole, ceneći interese korisnika pijačne opreme i značaja pravilnog skladištenja i čuvanja namirnica animalnog porekla, Gradske pijace permanentno ulažu u osavremenjavanje pijačne opreme dopremanjem novih rashladnih vitrina. Tokom 2016. godine, preko 200 novih rashladnih vitrina sa većom izložbenom površinom i hladnim bunkerom koji se prostire ispod cele izložbene tacne postavljene su u mlečnim halama i prostorima na kojima se prodaju ove osetljive namirnice. Naredne, 2017. godine, pored nabavke novih rashladnih vitrina, pristupiće se i nabavci oko 2 000 tezgi, koje će biti postavljene na tri najveće centralno gradske pijace.

Gradske pijace pozivaju sve građane da upotpune svoju Novogodišnju i Božićnu trpezu proizvodima koji se nalaze na beogradskim pijacama i da obraduju svoju porodicu zdravim i ukusnim namirnicama visokog kvaliteta, koju nude poljoprivredni proizvođači,saopštavaju iz Gradskih pijaca.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili