„Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je inicijativa „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“ pokrenuta sa ciljem da se žene na selu uposle i da se doprinese smanjenju siromaštva, ekonomskom osnaživanju i afirmaciji uloge žena u lokalnoj zajednici i ruralnoj ekonomiji.

Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je da je u okviru pomenute inicijative, koju je Koordinaciono telo pokrenulo zajedno sa Naledom i „Etno mrežom“, do sada zaposleno 308 žena, a samo u decembru njih 95.

Naš zadatak jeste da stvorimo uslove da žene na selu rade i da taj rad bude vrednovan. Žene na selu su vredne, žele da rade i zarade, naglasila je ona.

Davanjem podrške ovoj inicijativi, pomažemo ne samo očuvanju srpske tradicije, već i njihovom ekonomskom osnaživanju, što dalje utiče na bolji privredni rast zemlje, rekla je Mihajlović.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što je veliki broj društveno odgovornih kompanija i pojedinaca prepoznao značaj akcije „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, zahvaljujući kojima je samo u decembru 95 žena dobilo posao.

Za manje od šest meseci 308 žena je zaposleno. Pozivam sve institucije, javna preduzeća i društveno odgovorne kompanije da podrže inicijativu „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“ i za potrebe poslovnih poklona koriste proizvode koje izrađuju žene iz „Etno mreže“, čime će pomoći stvaranju boljih uslova za žene na selu, zaključila je Mihajlović.

Ona je, u cilju očuvanja i promocije srpskog nasleđa, ali i podsticanja zapošljavanja žena na selu, uredila jedan od svečanih salona u Vladi Srbije tradicionalnim srpskim motivima koje su izradile žene sa sela u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Takođe, Mihajlović poklanja zvaničnicima sa kojima se sastaje ručne radove koje izrađuju žene sa sela.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili