Uplata doprinosa veća za 3,4 milijarde od planiranog

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je, zahvaljujući boljoj zaposlenosti i efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, uplata doprinosa veća za 3,4 milijarde dinara u odnosu na planiranu.

Vulin je prilikom obilaska Gerontološkog centra Obrenovac istakao da je uplata doprinosa zaključno sa 18. aprilom veća za približno 3,1 odsto, dok su u poređenju sa istim periodom prošle godine ostvareni prihodi veći za 7,7 milijardi dinara ili za 7,4 odsto.

Zahvaljujući boljoj naplati doprinosa, Fond PIO je iz budžeta povukao 4,95 milijardi dinara manje, što će omogućiti obnovu domova za stara lica i poboljšanje života njihovih korisnika, objasnio je ministar.

On je ukazao na to da se u socijalnu zaštitu ulaže više nego ikad, i ponovio da nijedno socijalno davanje neće biti umanjeno, već će, naprotiv, biti uvećano.

Vulin je podsetio na to da je pomenuti gerontološki centar prilično oštećen u poplavama 2014. godine, dodavši da je danas, sredstvima resornog ministarstva, u potpunosti obnovljen.

Ministarstvo je, kako je preneo, obezbedilo i novu medicinsku opremu, a uskoro će biti završena i montaža tri nova lifta, nakon čega će Dom ispuniti najviše standarde za dobijanje licence.

U ovom centru su danas lekari Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje obavljali specijalističke preglede korisnika.

Zajednička akcija Fonda, Ministarstva i ustanova socijalne zaštite, koja je pokrenuta pre dve godine, doprinosi poboljšanju kvaliteta i obima postojećih usluga u socijalnoj zaštiti starih i hronično obolelih osoba, kao i drugih osoba u stanju socijalne potrebe.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili