Upis u srednje škole u skladu sa interesima dece

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević obišao je danas tri obrazovno-vaspitne ustanove u Pančevu i Opovu, i pritom razgovarao sa predstavnicima tih lokalnih samouprava o reformi školstva i ovogodišnjim planovima za upis u srednje škole.

Šarčević je istakao da su tokom rada na planu upisa učenika u srednje škole kriterijumi bili broj učenika osmog razreda, realizacija prošlogodišnjeg plana upisa i zahtevi tržišta.

On je naglasio da je izvršena analiza suficitarnih zanimanja među nezaposlenima i potreba privrede, i ocenio da je u dualnom obrazovanju napravljen veliki pomak, koji je upravo vidljiv u planu upisa.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov naveo je da je u tom gradu napravljen prvi korak ka dualnom obrazovanju, jer od jeseni Mašinska škola ulazi u dualni sistem kroz tri obrazovna profila, što je veoma važno za dalji razvoj privrede.

Ministar je sa saradnicima obišao u Pančevu Gimnaziju „Uroš Predić” i Osnovnu školu „Miroslav Mika Antić”, najveću školu u južnom Banatu.

Šarčević je u Opovu razgovarao sa predsednikom te opštine Zoranom Tasićem, i tom prilikom ukazao na važnost korenitih promena u sistemu obrazovanja i predstavio do sada preduzete korake u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, novi zakonodavni okvir je prva faza, a potom sledi podizanje nivoa kompetencija zaposlenih u prosveti kroz obuke.

Tasić je poručio da ta lokalna samouprava na sve načine nastoji da pomogne u oblasti obrazovanja i da stavi do znanja učenicima i roditeljima da je uz njih.

Nakon obilaska izdvojenog odeljenja OŠ „Zoran Petrović” u Sakulama, Šarčević je rekao da je Ministarstvo opredelilo sredstva za rekonstrukciju ovdašnje fiskulturne sale, koja će početi na leto.

Pored radova na fiskulturnoj sali, ova ustanova dobiće i novu kotlarnicu, a biće urađen i projekat energetske efikasnosti, u ukupnoj vrednosti od 40 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili