„Unapređenje zatvorskog sistema u Srbiji“, koji EU finansira sa 950.000 evra

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović saopštila je da je danas zvanično počeo tvining projekat koji ima za cilj jačanje kapaciteta obuke zaposlenih u zatvorima za osposobljavanje i zapošljavanje osuđenika, kao i poboljšanje uslova života i rada u zatvorskom sistemu.

Kuburović je na konferenciji, održanoj tim povodom, objasnila da je reč o tvining projektu „Unapređenje zatvorskog sistema u Srbiji“, koji EU finansira sa 950.000 evra, a Srbija sufinansira sa 50.000 evra.

Ona je navela da će projekat trajati narednih godinu i po dana, tokom kojih će se raditi na unapređenju kapaciteta Uprave za sprovođenje obuke, koja se nalazi u Nišu.

Prema njenim rečima, ova uprava će sprovesti obuku zaposlenih u zatvorima i budućih trenera, ali će i pomoći osuđenicima, pre svega osetljivim grupama – maloletnicima, ženama, starijim osobama i osobama sa invaliditetom.

Kuburović je objasnila da njima treba da se kroz odgovarajuću obuku i treninge omogući uspešna resocijalizacija nakon izdržavanja kazne zatvora.

S obzirom na to da Srbija posvećuje punu pažnju unapređenju zatvorskog sistema, ona je podsetila na to da ovo nije prvi projekat koji se u tom cilju sprovodi, već da se zahvaljujući strateškim dokumentima koje je usvojila Vlada znatno radi i na unapređenju infrastrukturnih kapaciteta zatvorskog sistema.

Upravo to je prepoznato u Savetu Evrope, zbog čega je Srbija pohvaljena jer je učinila veliki napredak u odnosu na 2010. godinu, kada smo se nalazili na poslednjem mestu, podvukla je Kuburović i iskazala zahvalnost Nemačkoj i Austriji koje podržavaju ovaj projekt, kao i EU.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili