Uklanja se postavljen spomenik Juriju Gagarinu

Gradski menadžer Goran Vesić održao je danas sastanak sa predstavnicima „Karić fondacije” u vezi sa postavljanjem spomenika Juriju Gagarinu na Novom Beogradu, koji je izazvao različite komentare u javnosti,saopštavaju iz Beoinfa.

Vesić je zahvalio fondaciji na plemenitoj ideji da Beogradu donira spomenik i rekao da bi i druge fondacije i pojedinci trebalo da slede ovaj primer. U tom duhu, Skupština grada Beograda donela je odluku 20. aprila 2017. godine da prihvati donaciju „Karić fondacije” da Jurij Gagarin dobie obeležje u Beogradu u bulevaru koji decenijama nosi njegovo ime.

 

Konstatovano je da prilikom njegovog projektovanja nisu potpuno ispoštovani zahtev „Karić fondacije” kao naručioca. Pored toga, u proces odobravanja izgleda spomenika nisu bili uključeni ni Grad Beograd, niti Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kao ni Ministarstvo kulture.

– Zato će postojeća bista i postament biti uklonjeni kako bi bilo izrađeno i postavljeno novo obeležje na čiji izgled će prethodno dati saglasnost sve nadležne institucije, a pre svih Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Sekretarijat za urbanizam grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije – rekao je Vesić.

Vesić je posebno istakao da Jurij Gagarin zaslužuje obeležje u Beogradu i da je Skupština grada Beograda donela odluku da to obeležje bude podignuto.
– Gagarin će u Beogradu imati  obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu i još jednom izražavam zahvalnost „Karić fondaciji” što je odlučila da donira postavljanje spomen-obeležja – naveo je Vesić i dodao da je zahvalan i javnosti koja je ukazala na problem.
– Na ovaj način, svi zajedno činimo da naš grad bude još lepši – istakao je Goran Vesić.

Izvor: Beoinfo,Beogradske vesti

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili