Uhapšeni saobraćajni policajci u Lazarevcu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Sektora unutrašnje kontrole tog ministarstva, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili sedam policijskih službenika zbog mita.

U saopštenju se precizira da je pet policijskih službenika osumnjičeno za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, a dva zbog primanja mita.

U prvoj akciji uhapšeni su R. Đ. (1970), S. N. (1978), D. M. (1980), I. Đ. (1974) i Ž. P. (1977), saobraćajni policajci zaposleni u Policijskoj stanici Lazarevac, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su oni, od više učesnika u saobraćaju koje su zatekli u izvršenju prekršaja, zahtevali i primali novac u različitim iznosima kako, u okviru svog službenog ovlašćenja, ne bi izvršili službenu radnju koju su morali da izvrše.

Takođe, sumnja se da uočene prekršaje i primenjena ovlašćenja nisu evidentirali, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist, a protiv učinilaca saobraćanih prekršaja nisu sprovedeni odgovarajući prekršajni postupci.

U drugoj akciji policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su Z. P. (1974) i D. J. (1980), policijske službenike Policijske stanice Stari grad, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela primanje mita.

Pomenuti policajci su osumnjičeni da su primali novac od G. Z. i B. S., koji se sumnjiče za krivična dela prevare, kao i od njima bliskih osoba, kako prema njima ne bi preduzimali zakonom predviđene mere i radnje.

Postoje osnovi sumnje da je Z. P., nakon izvršenog uvida u evidencije MUP-a, dostavljao podatke G. Z. o osobama koje su prijavljivale krivična dela prevare, koja su, G. Z. i B. S. sa saučesnicima N. M. (1982), S. J. (1978) i L. J. (1981) vršili na teritoriji Beograda.

G. Z. i B. S. se terete da su građane obmanjivali pri brojanju novca kod kupovine ili prodaje deviza, na taj način što su, simulirajući ponovno brojanje, zadržavali deo novca za sebe.

Nakon dobijenih podataka iz evidencija MUP-a o oštećenim građanima, G. Z. i B. S. su ih pronalazili i na njih, kako se sumnja, vršili uticaj da odustanu od podnetih krivičnih prijava, obećavajući im pritom vraćanje uzetog novca.

Svim osumnjičenim policijskim službenicima određeno je zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo davanje mita, po nalogu nadležnog tužilaštva, uhapšeni su i G. Z. (1972), B. S. (1969), N. M. (1982), S. J. (1978) i L. J. (1981), a zatim im je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili