Trend

Uhapšeni članovi kriminalne grupe zbog pranja novca i poreske utaje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Uprave kriminalističke policije uhapsili sedam osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili više krivičnih dela i još jednu osobu koja se tereti za poresku utaju.

U saopštenju se navodi da je pomenuta akcija izvedena u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom.

Zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, uhapšeni su organizatori kriminalne grupe odgovorno lice PD ”Emporio Team” DOO S.Z. (1963) iz Beograda i odgovorno lice PD ”Mediana LDS Group” DOO. S.M. (1971) iz Smederevske Palanke.

Uhapšeni su i pripadnici organizovane kriminalne grupe – odgovorno lice PD „Time Partner“ M.M. (1952) iz Beograda, odgovorno lice PD ”Marek USM” B.D. (1954) iz Novog Sada, odgovorno lice ”Deniz Garant” R.R. (1963) iz Novog Sada, odgovorno lice PD ”Remik Alek” i ”Gold SBI” M.P. (1973) iz Novog Sada i odgovorno lice PD ”Gerginov Promet 021” M.G. (1984) iz Novog Sada, pri čemu su svi oni osumnjičeni i da su izvršili krivično delo pranje novca.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja uhapšen je odgovorno lice PD „V.I.P“ Sekjuriti“ G.S. (1969) iz Beograda, pri čemu se za ovo krivično delo terete i osumnjičeni S.Z.,S.M. i M.M.

Sumnja se da je S.Z. u periodu od marta 2019. godine do juna 2020. godine, vršio prebacivanje novca na poslovni račun PD ”Mediana LDS Group” sa poslovnih računa PD ”Emporio Team“ u kome je odgovorno lice, kao i privrednih društava koja osumnjičeni faktički kontroliše ”Time Partner“, ”V.I.P. Security“ i ”Tisten Group“, a na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem.

Nakon priliva sredstava na račun PD ”Mediana LDS Group” S.M. je, kako se sumnja, na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem prebacivao novac na privredna društva pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji su, takođe, na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem vršili prebacivanje novca između sopstvenih firmi.

Zatim su, sumnja se, novac prebacivali na tekuće račune poljoprivrednih gazdinstava, čiji su nosioci pripadnici organizovane kriminalne grupe, koji su nakon podizanja gotovine taj novac vraćali S.M., a on dalje, lično ili preko drugih pripadnika ove grupe vraćao novac S.Z.

Na ovaj način osumnjičeni su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 89.058.104 dinara, dok je navedenim radnjama izvršena poreska utaja u ukupnom iznosu od 15.392.166 dinara.

Pretresom na više adresa koje koriste osumnjičeni, pronađeno je i privremeno oduzeto približno 82.000 eura i 700.000 dinara, za koje se sumnja da potiču iz krivičnog dela.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu za organizovani kriminal.