Uhapšene dve osobe zbog malverzacija u vezi sa PIO fondom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su uhapšene dve osobe koje se sumnjiče za to da su malverzacijama u vezi sa PIO fondom oštetile budžet Republike Srbije za više od dva miliona dinara.

Akciju su izveli pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Uhapšena je G. R. (1967), zaposlena u Republičkom fondu za PIO, Filijala Sombor, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se S. T. (1952), odgovorno lice firme DOO „Diteks“ Deronje, tereti za zloupotrebu službenog položaja u podstrekavanju.

Kako se sumnja, G. R. je tokom 2016, 2017. i 2018. godine unosila podatke u bazu aktivnih osiguranika koji se odnose na staž osiguranja i doprinose, iznos zarada i ugovorenih naknada, iznos poreza i doprinosa za PIO u iznosu od 85.613.099 dinara za ukupno 54 osobe.

Ona je sve to činila bez dokaza o prijavama i odjavama, bez pokretanja postupka o utvrđivanju staža osiguranja za sporne periode i bez dokaza o uplaćenim porezima i doprinosima.

Na ovaj način G. R. je, kako se sumnja, na osnovu neosnovano isplaćenih penzija za ukupno sedam osoba, nanela štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od 2.148.482 dinara.

Osumnjičena S. T. se tereti za to da je podstrekavala G. R. dostavljajući joj podatke za osobe koje su navodno radile u firmi „Diteks“, da im neosnovano, tačnije bez potrebne radno-pravne dokumentacije i bez uplate poreza i doprinosa za PIO, unese podatke o stažu osiguranja, zaradi, ugovorenoj naknadi i uplaćenim porezima i doprinosima za PIO.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i one će, uz krivičnu prijavu, biti privedene nadležnom tužilaštvu.

Ako ste propustili