Trend

Uhapšene dve osobe zbog malverzacija u JP „Srbijašume“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Odseka za borbu protiv korupcije u Užicu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili dve osobe zaposlene u JP „Srbijašume“, Šumsko gazdinstvo Prijepolje.

Oni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je Z. B. (1974) izvršio žigosanje posečenog drveta koje je prevezeno na stovarište JP „Srbijašume“ radi vršenja inspekcijskog nadzora, pre dolaska nadležnog republičkog inspektora za šumarstvo i lovstvo, iako je znao da je drva prevozila osoba za koju je utvrđeno da ih je bez žiga i prateće dokumentacije prevozila, zbog čega su i odvezena na stovarište radi inspekcijskog nadzora.

S. R. (1963) se sumnjiči za to da je iz službenih evidencija priložio republičkom inspektoru otpremnicu koja se odnosi na raniji promet drvnih sortimenata i na taj način neistinito prikazao da je jedna osoba prevozila višemetarsko drvo bukve kupcu, pa je te podatke republički inspektor za šumarstvo i lovstvo uneo u Zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

Na ovaj način su osumnjičeni omogućili istoj osobi da bukova drva, koja nisu obeležena šumskim žigom, prilikom inspekcijskog nadzora prikaže kao uredno žigosana i tako izbegne krivičnu prijavu za krivično delo šumska krađa.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.