Trend

Uhapšene četiri osobe zbog pranja novca i poreske utaje u Beogradu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Poreskom upravom – Sektorom poreske policije, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili četiri osobe.

U saopštenju se navodi da su D. L. (1972), D. S. (1953), I. L. (1977) i N. G. (1978) iz Beograda uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, dok se jedan od uhapšenih sumnjiči i za poresku utaju.

Osumnjičeni D. L. tereti se za to da je, pored pranja novca, izvršio i krivično delo poreska utaja, na taj način što je od 2014. do 2017. godine izbegao plaćanje poreza, PDV-a i poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 20.535.701 dinar.

Takođe, sumnja se da su njih četvorica izvršili krivično delo pranje novca, tako što su, u istom vremenskom periodu, u nameri da prikriju nezakonito stečen novac poreskom utajom, sredstva uplaćivali na račune fizičkih lica, koja sa osumnjičenim D. L nisu imala nikakav poslovni odnos.

Novac su, kako se sumnja, koristili za plaćanje usluga dobavljačima za izvođenje građevinskih radova na stambenim objektima na teritoriji Beograda i na taj način novac od poreske utaje ubacili u legalne novčane tokove.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.