Uhapšen osumnjičeni za krađu iz Muzeja istorije Jugoslavije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici policije u Beogradu rasvetlili tešku krađu iz Muzeja istorije Jugoslavije, koja je izvršena krajem prošle godine, i uhapsili I. M. (1979) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ovo krivično delo.
Osumnjičeni je kao radnik obezbeđenja ovog muzeja bio upravo zadužen za čuvanje eksponata izloženih u okviru zbirke „Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita“.

Sumnja se da je krađe vršio u više navrata, u toku svojih redovnih smena, tako što je podesne predmete koje je sam pravio zavlačio u izložbene vitrine kako bi privukao eksponate i po završetku smene iznosio iz muzeja.

Na ovaj način ukrao je broševe i igle za kravate od plemenitih metala ukrašene dragim kamenjem, kovani novac iz rimskog perioda i druge lične stvari Josipa Broza i poklone stranih državnika.

Ove predmete, koji predstavljaju kulturno i istorijsko dobro, osumnjičeni je prodao u više zlatara na području Beograda i tako sebi pribavio više od dva miliona dinara.

Deo ukradenih predmeta policija je pronašla i vratila Muzeju istorije Jugoslavije, a osumnjičeni I. M. je, uz krivičnu prijavu, sproveden nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili