Uhapšen haker iz Beograda

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (SBPOK) učestvovali u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji pod nazivom „Shadow Web” na suzbijanju visokotehnološkog kriminala.

U saopštenju se navodi da je tom prilikom uhapšen M. K. (1985.) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje.

On je, kako se sumnja, od 2010. do 2017. godine, bio član kriminalnog foruma na internetu „Infraud“, pod korisničkim imenom „Goldjungle“.

Osumnjičeni je tu reklamirao prodaju, prodavao i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koje se unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe, kao i obrazaca za izradu lažnih platnih kartica i skeniranih platnih kartica, koje mogu poslužiti kao obrazac za izradu lažnih platnih kartica.

Na ovaj način M. K. je preko svog računa na servisu „Liberty Reserve“ pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od približno 50.000 američkih dolara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače, u ovoj međunarodnoj policijskoj akciji aktivno su učestvovala odeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala srpske policije i tužilaštva u koordinaciji sa policijama i tužilaštvima iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država.

Akcija je bila je usmerena na obaranje jedne od najvećih kriminalnih organizacija na Internetu pod nazivom „Infraud“.

U ovoj koordinisanoj međunarodnoj operaciji uhapšeno je 36 osoba. Reč je o osobama koje su rukovodile organizacijom „Infraud“, jednim od najvećih kriminalnih foruma sa više od 11.000 članova.

Ovaj kriminalni forum se bavio pribavljanjem i prodajom ukradenih podataka, uključujući podatke o kompromitovanim platnim karticama, ličnim podacima građana, bankarskim i finansijskim podacima građana, banaka i kompanija, malicioznih softvera, kao i ukradenih identiteta.

Ukradeni podaci su uglavnom prodavani na „dark web“-u. Procenjuje se da je „Infraud“ bio jedan od najvećih kriminalnih foruma za prodaju ukradenih podataka zabeleženih do sada, na kome je, kako se sumnja, prodato približno četiri miliona podataka o ukradenim platnim karticama, pre nego što je on oboren u ovoj velikoj međunarodnoj akciji.

Ministarstvo pravde SAD pretpostavlja da je ovaj kriminalni forum odgovoran za gubitke više od 530 miliona dolara.

Osumnjičeni koji su bili uključeni u ovaj kriminalni forum su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Velike Britanije, Srbije i Rusije.

Forum „Infraud“ je imao slogan „In Fraud We Trust“ (S verom u prevaru), asocirajući na slogan „In God We Trust“ (S verom u Boga) koji se nalazi na novčanicama američkog dolara.

Ministarstvo pravde SAD je u svom zvaničnom saopštenju o ovoj velikoj međunarodnoj akciji pomenulo i aktivno učešće Srbije, a naša državna zastava je postavljena na zvaničnom saopštenju, zajedno sa ostalim državama koje su učestvovale u ovoj akciji.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili