Uhapšen član međunarodne kriminalne organizacije na internetu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali u međunarodnoj policijskoj akciji „The Dark Overlord“, koju je sproveo američki Federalni istražni biro (FBI).

Cilj akcije bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime „The Dark Overlord“ na internetu, od juna 2016. godine do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krali informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga žrtvama upućivali ucenjivačke poruke, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako ne uplate traženi novac.

Potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu do sada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos od više 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a identifikovali su i priveli S. S. (1980) iz Beograda, osumnjičenog za to da je jedan od članova hakerske grupe „The Dark Overlord“.

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi pronađena je i oduzeta digitalna oprema.

Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv uhapšenog će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili