Učiniti sve da se lekari zadrže u zemlji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar priredili su danas svečani prijem za pacijente kojima je tokom ove godine transplantiran organ, kao i za lekare koji su ove godine počeli da rade u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Brnabić je, obraćajući se mladim lekarima, poručila da su izabrali najhumaniji poziv, i podsetila na to da će od 1. januara plate lekara biti povećane za deset odsto, što, kako je ocenila, nije malo, ali nije ni dovoljno.

Trudićemo se da održimo fiskalnu disciplinu da bismo mogli i sledeće godine da vam damo ono što ste zaslužili i da vam pružimo još jedan razlog da ostanete u Srbiji, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je poručila da će Vlada učiniti sve da svi lekari koji su ove godine počeli da rade u zdravstvenim ustanovama ostanu u Srbiji, a da će onima koji su otišli ponuditi da se vrate u zemlju.

Premijerka je podvukla da su važni i uslovi u kojima rade zdravstveni radnici, istakavši da je Vlada Srbije radila na obnovi bolnica, domova zdravlja i kliničkih centara.

Brnabić je podsetila na to da je nedavno otvoren Klinički centar Niš, a da predstoji rekonstrukcija kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Nismo krenuli od nule, već iz dubokog minusa. Nije se ulagalo u zdravstvo, ali sada se to menja, naglasila je premijerka.

Ona je, govoreći o značaju donorstva, rekla da je i sama potpisala donorsku karticu, i objasnila da je donorstvo šansa za neke ljude, kada više nema šanse za nas, uz napomenu da i komplikovane transplantacije postaju standard u Srbiji.

Lončar je rekao da je danas posebno ponosan jer je tokom godine zaposleno 1.106 lekara i urađeno 90 transplantacija organa, dodavši da je u poslednje tri godine zaposleno 8.800 medicinskih radnika i da je odobreno 5.500 specijalizacija.

Obnova objekata i nabavka nove opreme bez zdravstvenih radnika ništa ne znači, podvukao je ministar, i izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić jer bez njihove pomoći ne bi bilo takvih rezultata u zdravstvu.

Doktorka Ivana Gmizić, koja je dobila posao na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije (KCS), rekla je da su ona i njene kolege odabrale najhumaniji i najodgovorniji posao, i poručila da su mladi lekari nada i temelj srpskog zdravstva.

Pacijent Vladimir Vragolić, koji je nedavno dobio novo srce, posebno se zahvalio porodici dnora, koja je dala saglasnost da se doniraju organi, ali i timu lekara koji su radili transplantaciju.

Kardiohirurg Svetozar Putnik istakao je da Srbija ima stabilan transplantacioni program, da su u timove uključeni lekari svih profila, te da pacijenti nakon što dobiju organ imaju dobar kvalitet života.

Od početka godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji zaposleno je više od 3.000 zdravstvenih radnika, od čega 1.106 lekara, a u istom periodu urađeno je 90 transplantacija organa.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili