U zatvorima u Srbiji 10.800 osuđenih lica, a smeštajni kapaciteti iznose 9.600

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović istakla je danas da resorno ministarstvo pridaje veliku pažnju uslovima u kojima borave lica lišena slobode i da nastavlja sa ulaganjima u izgradnju i rekonstrukciju kazneno-popravnih zavoda u Srbiji.

Kuburović je prilikom obilaska Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu ukazala na to da u ovoj ustanovi trenutno boravi više lica od broja predviđenog smeštajnim kapacitetima.

Ona je poručila da država i dalje naporno radi kako bi popravila smeštajne kapacitete, iako je izveštaj Saveta Evrope pokazao da je Srbija napredovala kada je reč o poboljšanju uslova u kojima borave osuđena lica.

Pomenuti zavod u Požarevcu biće renoviran, odnosno biće izgrađen novi objekat za smeštaj osuđenica, a potom i rekonstruisana zgrada u kojoj one trenutno borave, a koja je izgrađena 1874. godine i u kojoj do sada nije bilo većih ulaganja, objasnila je Kuburović.

Zahvaljujući tim radovima, kako je naglasila, smeštajni kapaciteti tog zavoda biće poboljšani i iznosiće 320 mesta.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo započelo i izgradnju novog zatvora u Pančevu, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine, dok će u KPZ u Zabeli biti rekonstruisan sedmi paviljon i izgrađen novi.

Trenutno se, kako je navela, u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji nalazi 10.800 osuđenih lica, a smeštajni kapaciteti iznose 9.600, što pokazuje da je neophodno da Srbija nastavi sa ispunjavanjem ciljeva iz strateških dokumenata.

U pitanju su, pre svega, Akcioni plan za Poglavlje 23 i Nacionalna strategija za reformu pravosuđa, kako bi naša zemlja poboljšala smeštajne uslove za osuđena lica, precizirala je Kuburović.

Obilasku KPZ za žene u Požarevcu prisustvovao je i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović i upravnik te ustanove Radojica Šutović.

Šutović je rekao da je trenutno više od 80 odsto osuđenica radno angažovano na raznim poslovima – ekonomiji, krojačkoj radionici i izradi umetničkih dela.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili