U turističkim centrima otkriveni radnici „na crno“

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Inspekcija rada tokom vanrednih kontrola kod poslodavaca koji obavljaju delatnost u turističkim centrima otkrila da približno 20 odsto radnika nije imalo ugovor o radu.

U saopštenju se navodi da je od 433 radno angažovana lica, njih 86 bilo bez ugovora o radu i nisu bili prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje.

Vanredne kontrole sprovedene su 27. i 30. januara kod 185 poslodavaca, prevashodno na Kopaoniku i Zlatiboru, sa ciljem da se utvrdi radno-pravni status angažovanih radnika.

Inspektori su otkrili i četiri neregistrovana subjekta koja se bave trgovinom, proizvodnjom odevnih predmeta i proizvodnjom hleba, svežeg peciva i kolača.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, inspektori rada su doneli 54 rešenja, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu doneli 13 rešenja.

Zbog nepravilnosti u oblasti radnih odnosa inspekcija je donela četiri rešenja, kojima je neregistrovanim subjektima naloženo da bez odlaganja pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno im je dalje obavljanje delatnosti ili vršenje aktivnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili