U toku pripreme za svečanost „Čelik 2017“

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas na poligonu Nikinci pripremama za predstojeću centralnu svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede.

Đorđević je najavio da će na svečanosti koja će na tom poligonu biti održana 9. maja biti izvršeno bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem, a biće prikazano i dejstvo tenkova, vazduhoplova, ali i pešadijskog naoružanja.

U prikazima će učestvovati pripadnici vojske i policije, a građani će, putem TV prenosa, biti u prilici da vide čime raspolaže naša vojska, kao i mogućnosti novih proizvoda odbrambene industrije Srbije.

Veliki broj sredstava i njihovo dejstvo biće prikazani javnosti prvi put, naglasio je ministar i dodao da će svečanosti, pored pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP-a, prisustvovati i državni vrh, ministri u Vladi Srbije, predstavnici vojno-diplomatskog kora, kao i gosti iz inostranstva.

Centralnu svečanost, pod nazivom „Čelik 2017“, obeležiće prikaz dostignutog stepena razvoja naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta i privrednih društava iz grupacije Odbrambene industrije Srbije i Jugoimport SDPR-a, sa bojevim gađanjem.

Tom prilikom, biće prikazane performanse i mogućnosti sredstava, među kojima su višenamenska oklopna vozila „miloš“ i „lazar“, sistemi „morava“ i „oganj“, samohodna haubica „nora“, kao i novi model modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, a prvi put široj javnosti biće predstavljen i sistem „ALAS“.

U okviru programa, posvećenog prikazu osposobljenosti dela jedinica Vojske Srbije, biće izveden i prikaz rešavanja talačke situacije, koji će zajedno realizovati pripadnici „Kobri“ Vojske Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a.

Program će upotpuniti i naleti vazduhoplova RV i PVO, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto:Vlada Srbije

Ako ste propustili