U Sunji završena ekshumacija srpskih žrtava „Oluje“

Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije saopštila je da su juče na mesnom groblju u Šašu, opština Sunja, nadležni organi Republike Hrvatske završili proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“.

U saopštenju se navodi da je proces ekshumacija na ovom groblju trajao dva radna dana, a da je ukupno ekshumirano 13 posmrtnih ostataka, od kojih su uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Prema preliminarnim podacima, tri tela su ženskog pola, devet su muškog, dok za jedno telo nije bilo moguće utvrditi pol.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci transportovani su u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, gde će se obaviti njihova identifikacija.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, sve vreme trajanja ekshumacija u svojstvu posmatrača prisustvovali su predstavnici Komisije za nestala lica.

Sprovođenjem ekshumacija na mesnom groblju u Šašu nastavlja se proces ekshumacija grobnica iz regiona Banija u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Ako ste propustili