U sistemu socijalne zaštite trenutno nalazi 6.183 dece uzrasta do 18 godina

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je sistem socijalne zaštite prošle godine napustilo 1.272 mladih bez roditeljskog staranja, kojima je država nastavila da pomaže kako bi se što pre osamostalili i zasnovali svoju porodicu.

Vulin je na konferenciji “Mladi u Srbiji i napuštanje zaštite – investicija za budućnost“ naveo da se u sistemu socijalne zaštite trenutno nalazi 6.183 dece uzrasta do 18 godina, njih 777 je u domovima, dok su ostali u različitim oblicima porodičnog smeštaja.

On je precizirao da je prošle godine sistem socijalne zaštite napustilo 472 dece uzrasta do 18 godina i više od 800 dece uzrasta od 18 do 26 godina.

Sva ova deca ostavljena bez zaštite države i bez porodica ne bi mogla sama da se snađu, da nastave stabilan, siguran život na koji su navikli kroz sistem socijalne zaštite, naglasio je ministar.

Nacionalna služba za zapošljavanje i resorno ministarstvo su, kako je rekao, po prvi put prepoznali decu bez roditeljskog staranja uzrasta do 30 godina kao posebnu kategoriju, tako da poslodavci dobijaju posebne subvencije pri njihovom zapošljavanju.

Pored toga, kako je dodao, Ministarstvo sa Fondacijom „Uključi se“ sprovodi projekat „Budi svoj“, koji upravo ima za cilj socijalnu inkluziju mladih koji napuštaju sistem zaštite.

Moramo da se pobrinemo da njihov talenat i vrednoća budu nagrađeni kako bi i oni jednog dana zasnovali svoju porodicu i bili uspešni članovi našeg društva, zaključio je Vulin.

Na konferenciji, koju je organizovalo Udruženje stručnjaka za podršku deci i porodici „FICE Srbija“, predstavljeni su standardi za napuštanje zaštite, kao i primeri dobre prakse – projekti i organizacije koje pružaju aktivnu podršku u procesu napuštanja zaštite.

Proces osamostaljivanja mladih bez roditeljskog staranja je izuzetno osetljiv period i potrebna je šira podrška da se oni uspešno uključe u društvo i obezbede ekonomsku nezavisnost.

Nacionalna služba za zapošljavanje pomaže i posreduje u njihovom zapošljavanju, a ova kategorija nezaposlenih je po prvi put uvrštena među prioritetne.

Takođe, po prvi put je u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja napravljena i baza korisnika koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili