U prvih pet meseci ove godine vrednost građevinskih radova porasla je za 59 odsto

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da su rezultati ankete o stavovima privrednih subjekata o stanju poslovnog okruženja pokazali da su reforme pojednostavile poslovanje u Srbiji.

Mihajlović je, na predstavljanju šeste godišnje ankete 1.000 preduzeća, izrađene u okviru USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, istakla da je privreda najbolje ocenila pozitivne promene u inspekcijskom nadzoru i sistemu izdavanja građevinskih dozvola.

Ona je ukazala na to da je u pitanju šesta godišnja anketa USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja (BEP), a njeni rezultati odražavaju stavove 1.000 privrednih subjekata u zemlji.

Mihajlović je ocenila da je primetno da mala i srednja preduzeća sada imaju bolje uslove za rad i da se bolje razvijaju, pri čemu se svake godine može videti određeni napredak, što prepoznaju i međunarodne finansijske institucije.

Prema njenim rečima, u prvih pet meseci ove godine vrednost građevinskih radova porasla je za 59 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Što se tiče pitanja samog katastra, mnogo toga je urađeno, ali ima još dosta toga što treba učiniti kako bi se taj sektor građevinarstva zaokružio, rekla je Mihajlović i izrazila uverenje da može još više da se postigne u sektoru građevinarstva u narednom periodu.

Ambadasor SAD u Srbiji Kajl Skot istakao je da ovogodišnja anketa pokazuje šta se sve može postići kada se udruže Vlada, privatni sektor i donatorska udruženja.

Jedno od najvećih unapređenja tiče se pozitivnih promena u percepciji privatnog sektora, pri čemu ovogodišnji rezultati pokazuju da je privreda najbolje ocenila promene u inspekcijskom nadzoru i postupanju inspektora, rekao je ambasador SAD.

On je čestitao Vladi Srbije na tome što je u fokus stavila borbu protiv sive ekonomije, i poručio da će ta ambasada i u budućem periodu pružati pomoć kako bi Srbija ostvarila još bolje rezultate.

On je naveo i da je Ambasada SAD, odnosno USAID, u poslednjih 15 godina uložila više od 350 miliona dolara u ekonomske reforme i ekonomski razvoj Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je anketa pokazala da privrednici najveći napredak vide u oblasti elektronskog izdavanja građevinskih dozvola i inspekcijskog nadzora.

Na svemu tome smo, slušajući glas privrede prethodnih godina, zajednički radili i pokušali da dođemo do zajedničkih rešenja, dodao je Čadež.

On je ukazao na neke od rezultata u prošloj godini, ističući da je zabeležen najveći međugodišnji industrijski rast – 8,3 odsto i da je taj trend rasta nastavljen i ove godine.

Takođe, kako je naveo, protekla godina je završena izvozom koji je za 43 odsto veći nego 2011. godine, pri čemu ne raste samo izvoz robe, već i usluga.

Prema njegovim rečima, u odnosu na 2011. godinu, kada je prvi put anketa sprovedena, opala je i nezaposlenost.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili