U poslednje tri godine završeno više od 200 kilometara autoputa kroz Srbiju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u poslednje tri godine završeno više od 200 kilometara autoputa kroz Srbiju, što je uticalo na to da se znatno poveća broj vozila na putevima u našoj zemlji.

Mihajlović je, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), navela da je to rezultiralo time da broj vozila samo na Koridoru 10 poraste sa 36 miliona u 2014. godini na približno 48 miliona, koliko se očekuje da će ih biti ove godine.

Ona je takođe najavila da će danas obići deonicu Srpska Kuća–Levosoje, na kojoj rade samo domaće kompanije, i koja je primer kako firme iz Srbije mogu da grade autoput.

Ona je rekla da je na državi da stvori uslove da se poslovi rade, od zakonskog okvira do novca za projekte i radove, a obaveza izvođača je da poštuju ugovore, odnosno da završe radove u određenom roku i kvalitetu.

Prema njenim rečima, izvođači koji ne poštuju ugovorne obaveze mogu da očekuju opomenu pred raskid ugovora, što su neki od njih i dobili.

Mihajlović je navela da su „Koridori Srbije“ za radove na Koridoru 10 kaznili pojedine izvođače, dok je resorno ministarstvo, kao investitor, dalo opomenu pred raskid ugovora izvođaču na Koridoru 11 i uskratilo saglasnost za pojedine podizvođače na toj trasi.

Svi moraju da se ubrzaju. Veoma nam je to važno i zbog toga radimo monitoring 24 časa dnevno. To je jedan od glavnih razloga za to što nakon tri godine imamo 200 kilometara puteva više, rekla je ona.

Mihajlović je ujedno navela da se ovih dana očekuje i montiranje elektropunjača za električne automobile kod Bubanj potoka.

Ona je podsetila na to da je jedan takav uređaj već postavljen na granici sa Makedonijom, dok će ih na Koridoru 10 uskoro biti ukupno pet, pri čemu će na svakom punktu vozačima biti omogućena i besplatna internet veza (vaj-faj).

Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, poručila je da u Srbiji svaka druga žena trpi nasilje, a čak svaka treća fizičko nasilje, dodavši da je to problem celokupnog društva.

Ona je ukazala na to da je vreme da svi počnemo da obraćamo pažnju na ljude oko nas, jer se nasilje ne sme tolerisati.

Mihajlović je iznela očekivanje da će Srbija ubrzo dobiti nacionalni SOS telefon i panik-tastere u centrima za socijalni rad, kao i da će se poboljšati koordinacija ne samo unutar državnih institucija – policije, centara za socijalni rad i tužilaštava, već i između civilnog i državnog sektora.

Izvor:Vlada Srbije

Ako ste propustili