U planu izmene Zakona o sudskim taksama

Pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije Čedomir Backović izjavio je danas da to ministarstvo ima u planu izmene Zakona o sudskim taksama, koje bi omogućile da se sporovi završeni medijacijom oslobode od sudske takse, ili da se one u znatnoj meri umanje.

Backović je, govoreći na konferenciji povodom medijacije u privredi, izrazio uverenje da će kampanja promovisanja medijacije, koja je počela danas, raširiti uverenje u Srbiji da je mnogo bolje postići dogovor o rešenju nekog spora nego se suditi, a samim tim trošiti i vreme i novac na to.

On je objasnio da su izmene pomenutog zakona planirane u okviru kampanje koju će Ministarstvo pravde sprovesti u cilju promocije prednosti alternativnog rešavanja sporova u odnosu na sudski postupak.

Prema njegovoj oceni, rešavanje sporova putem medijacije veliki je iskorak u pravcu ne samo ubrzanja i efikasnosti rešavanja sporova, već i savremenijeg i civilizovanijeg rešavanja sporova u društvu.

Backović je ukazao na to da iskustva drugih zemalja pokazuju da su procenti alternativno rešenih sporova značajno veći u odnosu na taj broj u Srbiji, i naveo da se u Kanadi 80 odsto sporova rešava na alternativni način, u SAD 95 odsto, a u zapadnoj Evropi više od 50 odsto.

Pomoćnik ministra pravde podsetio je i na to da je sporazum o medijaciji po svojoj prirodi odmah izvršan, tako da sa njim može odmah da se ide na izvršenje.

Sprovođenje projekta „Medijacija u privrednim sudovima u Srbiji“ počelo je danas i trajaće dve godine, a glavni cilj jeste da se poslovnoj zajednici ponudi i približi mogućnost aleternativnog rešavanja privrednih sporova kroz efikasniji, jeftiniji i brži postupak.

Tokom projekta biće podignuti kapaciteti Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije, dok će određen broj medijatora biti obučen za pružanje usluga medijacije u privrednim sporovima u tom centru, kao i u Pravosudnoj akademiji.

Stvaranje uslova za efikasno rešavanje sporova putem medijacije jeste i jedan od uslova EU u procesu pristupanja Srbije jer obezbeđuje smanjenje broja sudskih predmeta i jača poverenje građana u pravosuđe.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili