U narednih deset dana penzioneri će primiti finansijsku podršku od 5.000 dinara

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u narednih deset dana penzioneri primiti najavljenu finansijsku podršku od 5.000 dinara, a da će od 1. januara svim penzionerima penzija biti veća za pet odsto.

Brnabić je, na predstavljanju Senior kartice za penzionere u Centru „Sava“, istakla da će od naredne godine, kada se učešće u BDP svede na 11 odsto, moći da se počne sa ukidanjem Zakona o smanjenju penzija i sa usklađivanjem penzija dva puta godišnje, dodavši da je o tome danas razgovarala sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Predsednica Vlade je naglasila da će, nakon povećanja penzija za pet odsto, za 90 odsto penzionera ta primanja biti veća nego pre 2014. godine.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Vlada uspela da sve ono što je ušteđeno merama fiskalne discipline i konsolidacije počne da vraća penzionerima, iako je, kako je ocenila, to u prethodne dve godine bilo skromno.

Vraćali smo onoliko koliko smo mogli, najpre 1,25 odsto, a zatim 1,75 odsto, ali je ovo godina u kojoj se vidi da smo odgovorno postupali prema onome što smo svi uštedeli, naglasila je Brnabić.

Penzioneri će personalizovanu Senior karticu moći da podignu od 1. novembra u gradskim opštinama, klubovima za stare ili im može stići na kućnu adresu.

Na osnovu te kartice najstariji sugrađani će prilikom kupovine moći da ostvare brojne popuste, a prvu benefit karticu penzioneri u Beogradu dobijaju besplatno.

Tom karticom, oni će imati mogućnost da ostvare uštede, jer će kupovina na sniženjima biti dostupna na velikom broju prodajnih mesta, a iz Grada Beograda očekuju da će se tek širiti mreža trgovaca kod kojih će po nižim cenama moći da se kupuje uz Senior karticu.

Zahvaljujući ovoj kartici penzioneri će moći da dobiju informacije o brojnim popustima koje Grad nudi ovoj starosnoj grupi sugrađana, a biće moguća i pretraga baze prodavnica na sajtu kartice za penzionere.

Grad Beograd će snositi sve troškove izrade i distribucije kartice.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili