U junu novi pravilnik za veću bezbednost dece na igralištima

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Starčević najavio je danas da bi pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, čiji je cilj obezbeđivanje što većeg stepena bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostoru, trebalo da bude usvojen u junu.

Starčević je na poslednjem okruglom stolu u okviru javne rasprave o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, istakao da su njime propisani najsavremeniji standardi o tome kakva bi, primera radi, trebalo da bude podloga i sve sprave za igru, da bi se mogućnost povrede mališana svela na minimum.

Prema njegovim rečima, pomenutim dokumentom je definisano kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i kako su ti delovi izrađeni i kako se postavljaju.

Takođe, kako je naveo, definisano je i kakva treba da bude podloga, odnosno, upijajući deo koji ublažava pad deteta sa određene visine, naglasivši da sve mora da bude u skladu sa standardima, koji su preuzeti iz evropske prakse.

Nakon donošenja pravilnika dečja igrališta se više neće praviti kako kome odgovara i na bilo kom mestu, kao što je to često bio slučaj. To će morati da se radi planski, podvukao je Starčević.

On je ukazao na to da je pravilnikom definisano i da je vlasnik igrališta odgovoran za sve što se dogodi na igralištu, ukazavši na to i da je oprema na dečjim igralištima trenutno regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda.

Ministarstvo privrede je prepoznalo značaj uređenja ove oblasti nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a osim u Beogradu, okrugli stolovi su održani i u Nišu, Zrenjaninu i Kragujevcu, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili