U Glini završena ekshumacija srpskih žrtava „Oluje“

Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije saopštila je da su nadležni organi Hrvatske danas završili proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“ na Novom groblju u Glini.

U saopštenju se navodi da je proces ekshumacija na ovom groblju trajao četiri dana i da je ukupno ekshumirano 36 posmrtnih ostataka.

Od tog broja, posmrtni ostaci 27 lica su muškog pola, šest lica su ženskog pola, ekshumirano je i jedno dete, a za posmrtne ostatke dva lica nije bilo moguće odrediti pol.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci za DNK analizu, posmrtni ostaci su propisno obeleženi i potom prevezeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na dalju obradu, gde će biti odloženi do identifikacije i sahrane u skladu sa željama koje su izrazile porodice.

Sve vreme trajanja ekshumacijama je prisustvovao stručni tim Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Kroz ovaj proces, iz registrovanih, masovnih i pojedinačnih grobnica na teritoriji Hrvatske, od 2001. do 2017. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.371 žrtve srpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci 919 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane, podseća se u saopštenju.

Ako ste propustili