U Beogradu i zimskim centrima više od četvrtine radnika „na crno“

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u vanrednim dvodnevnim kontrolama koje je inspekcija rada sprovela kod poslodavaca širom Srbije utvrđen niz nepravilnosti.

U nadzorima izvršenim u Beogradu i zimskim turističkim centrima – Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini i Divčibarama, otkriveno je da od ukupno 1.602 zatečena radnika, njih 456 (odnosno 28 odsto) nije imalo ugovor o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Nadzori su izvršeni kod 755 poslodavaca koji se bave trgovinom, ugostiteljstvom, proizvodnjom hleba, peciva i kolača i drugim delatnostima.

Radnici „na crno“ zatečeni su kod približno polovine kontrolisanih poslodavaca (kod njih 344), a najdrastičniji primeri otkriveni su u Beogradu.

Naime, u jednom objektu brze hrane u Batajnici zatečeno je čak 13 neprijavljenih radnika, dok je kod dva poslodavca u Mirijevu, čija je pretežna delatnost građevinarstvo, otkriveno po pet radnika „na crno“.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 344 prekršajne prijave, izdali 12 prekršajnih naloga i doneli 298 rešenja.

U nadzorima je otkriveno i šest neregistrovanih subjekata, od kojih su se tri bavila ugostiteljstvom, dva trgovinom i jedan proizvodnjom odeće.

Inspektori su doneli šest rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova, dodaje se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili