U Beogradu i Nišu otkrivena 202 radnika „na crno”

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Inspektorat za rad izvršio vanredne nadzore u oblasti radnih odnosa kod 385 poslodavaca u Beogradu i Nišu.
U ovim nadzorima, kojima je bilo obuhvaćeno 995 radno angažovanih lica, otkrivena su 202 radnika „na crno” jer sa njima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Neprijavljeni radnici zatečeni su kod ukupno 156 poslodavaca, a najviše njih je otkriveno u delatnosti ugostiteljstva i trgovine u prigradskim naseljima, kao i u velikim tržnim centrima.

Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori rada su podneli 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, izdali su devet prekršajnih naloga, a doneli su i 129 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa.

U cilju suzbijanja sive ekonomije, Inspektorat za rad će nastaviti sa organizovanjem vanrednih nadzora kod poslodavaca na čitavoj teritoriji Srbije i u vreme predstojećih praznika, dodaje se u saopštenju.

Foto:pixabay

Ako ste propustili