Trumpova administracija kaže da skoro 200.000 Salvadorana mora napustiti Ameriku

Skoro 200.000 ljudi iz Salvadora kojima je bilo dozvoljeno da žive u Sjedinjenim Državama više od jedne decenije moraju napustiti zemlju, saopštili su vladini zvaničnici u ponedeljak.

Dobili su im Privremeni zaštićeni status nakon što su zemljotresi potresli zemlju Centralne Amerike 2001. godine.

Salvadorci su daleko najveća grupa stranaca koja imaju koristi od privremenog zaštićenog statusa, što ih je štitilo od deportacije i ako su stigle u Sjedinjene Države ilegalno moraju je napustiti do 2019.godine ili će biti deportovani.

Skor svi mediji u Americi pričaju o deportaciji i ukidanju privilegija ali ukidanje privilegija za Salvadorce ima i drugu stranu o kojoj izgleda nisu razmišljali. Tramp je rekao da će se odlučno boriti protiv najozloglašenije bande u Americi pod nazivom MS13 a koju većinu članova i čine Salvadorci.

Tokom prošle godine bilo je nekoliko velikih hapšenja ali ono šta čime se suočavaju policajci,iz bliskih izvora,je da se članovi bande brzo puštaju zbog nedostatka dokaza ili uz kauciju a kasnije ih je teško naći. Banda je veoma dobro organizovana i brutalna,po čemu su tek poznati, pa je skoro nemoguće da neko „otkuca“ nekog kaže nam blizak izvor. Kada se kaže banda obično se misli na neku malu frakciju ali u ovom slučaju nije tako. Dobro su povezani širom sveta i u svim su granama kriminala. Nekada su ih karakterisale tetovaže širom tela a pogotovo na licu i glavi,kako su i danas prikazani, ali odavno su se promenile okolnosti.

Ukidanje Privremenog zaštićenog statusa za Salvadorce znači da će policajci biti u mogućnosti da deportuju većinu bande MS13 i bez dokazivanja veze sa kriminalom.

 

Ako ste propustili