Treća Čukarička gulašijada “Gljivarska trpeza”

U subotu, 18. juna, sa početkom u 11:00 časova, na piknik terenu na Adi Ciganliji, Turistička organizacija Čukarica, u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Čukarica, organizovaće treću po redu gastronomsku, turističku, kulturnu i zabavnu manifestaciju Čukaričku gulašijadu, pod nazivom “Gljivarska trpeza”.

Kao pravo bogatstvo biljnog sveta, mesto gde je utvrđeno više od 450 vrsta biljaka i 250 vrsta gljiva, jedino zaštićeno stanište gljive “srebrna zvezdača”, koja je strogo zaštićena vrsta u Republici Srbiji, Ada Ciganlija ugostiće gljivarska društva iz cele Srbije, sa istoka, zapada, severa i juga, počev od Bora, Kraljeva, Novog Sada, pa do Niša, Vlasotinca i Vranja.

Tokom manifestacije, posetioci će moći da vide raznorazne proizvode od gljiva, razne vrste gljiva kojima su ove vremenske prilike veoma pogodovale, izložbene eksponate, umetničke radove na temu gljiva, kao i da probaju gljivarski gulaš, takozvni “gljivaš”, i gljivarske delikatese. Biće tu i zajednička izložba za koju je zadužen Mikološko-gljivarski savez Srbije, a koji će izložiti gljivarsku literaturu, kao i organske proizvode.

Manifestacija “Gljivarska trpeza” je prilika da se, uz gljivarska društva, promoviše rad i Turističkih organizacija i svojih krajeva, kao i manifestacije, bilo da se radi o tradicionalnim, gastronomskim manifestacijama, muzičkim festivalima, umetničkim festivalima, ili sajmovima, a verujemo da će svako naći manifestaciju po svojoj meri.

U daljem planu Turističke organizacije Čukarica je da ova manifestacija dobije međunarodni karatkter, gde bi se uključile države poput Grčke, Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Italije, a koje imaju veoma velike tradicionalne festivale gljiva.

Izvor: opština Čukarica

Ako ste propustili