Tramvajska linija broj jedan

Prvi Beogradski tramvaj pušten je u saobraćaj 14.oktobra 1892.godine i linija mu je bila Kalemegdan – Slavija bio je na zaprežni pogon tj. vukli su ga konji. Upravo ovaj tramvaj nosio je broj jedan kome je trasa bila dugačka 2.300 metara.

Tokom perioda do Drugog svetskog rata linija je menjala svoju trasu u skladu sa tadašnjim potrebama grada,a na kratko je bila uspostavljena i linija 1a koja je vozila od hrama Svetog Save do Crvenog Krsta.

Dolaskom trolejbusa 1947.godine ugasila se i linija broj 1 jer je trolejbus preuzeo liniju tramvaja.

Foto:Wikipedia

Na beogradske ulice se vratila jedinica 1978.godine . Saobraćala je Kalemegdan (Beko) – Pristanište – Železnička Stanica –  Rakovica ( Kneževac).

1985.godine linija jedan je ukinuta jer se preklapala sa tramvajskom linijom tri.

Ponovno vraćanje na ulice tramvajske linije jedan najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić od sledeće godine ( 2019) i trebala bi da saobraća trasom Slavija- Kalemegdan (preko Trga republike, kroz Vasinu i preko Studentskog trga, Uzun Mirkovom do Kalemegdana).

Foto:Ilustracija/Beogradske vesti

Next Post

Logor Jindrihovice u Prvom svetskom ratu

Суб нов 10 , 2018
Logor Jindrihovice jе biо austrоugarski kоncеntraciоni lоgоr za Srbе, Rusе i Italijanе. Nalazio se u Češkoj u blizini granice sa Nemačkom. U malom mestu Jindrihovice nalazio se najveći koncentracioni logor tokom Prvog svetskog rata ( 1914-1918) kroz koji je prošlo oko 40.000 zarobljenika. I logoru je najviše bilo Srba a u njemu […]