Tramvaji u Novom Sadu

Prvi električni tramvaji pojavili su se na ulicama Novog Sada 30. septembra 1911. godine samo godinu dana nakon što je u gradu počela da se proizvodi struja. Na početku ih je bilo 19 na ulicama Novog Sada.

Pre pojave tramvaja Novim Sadom defilovali su fijakeri, ali su polako nestajali do 1930.godine. Krajem 19.veka na ulicama Novog Sada mogao se videti i tramvaj sa konjskom vučom koji nije imao šine. Imao je svega deset sedišta i vozio je duž Temerinske ulice, Ćurčijske ulice, Gospodske ulice do Železničke stanice.

Prvi tramvaji kupljeni su od Budimpeštanske fabrike „Ganc“, a kasnije su uvezeni iz Nemačke i Slavonskog broda.

Postojale su dve linije:

  • Linija jedan, poznata kao bela linija, vozila je od Futoške Kapije do Temerinske ulice. Vozila je duž temerinske ulice, pored Vladičanskog dvora kroz centar grada, prema banji i bolnici, gde je bio kraj linije. Dodatna linija, poznata kao plava linija, bila je od Kupatila do Čeneja.
  • Linija dva, poznata kao zelena linija, vozila je od bivše železničke stanice do kraja Dunavske ulice, što je bila obala Dunava

Novi Sad je 1930. godine kupio tri autobusa, koji su polako postali konkurencija tramvajima.

Bombardovanjem 1944. godine uništena je električna centrala koja je napajala tramvaje. Tramvaji su ponovo počeli da rade 25. maja 1945. godine.

Tramvaji su prestali sa radom 30.septembar 1958.godine.

Ako ste propustili