Sveti Zaharija

Sveti Zaharija je bio patrijarh jerusalimski. U vreme vizantijskog cara Iraklija udari persijski car Hozroe na Jerusalim 614. godine, opljačka grad, odnese Istinski krst u Persiju i povuče u ropstvo ogroman broj hrišćana, među ovima i patrijarha Zahariju. Jevreji mu pomagahu u činjenju zla hrišćanima. Između ostalih jevrejskih pakosti pominje se i ova: otkupe Jevreji od Hozroja devedeset hiljada hrišćana i kao svoje roblje sve pobiju. Ostao je četrnaest godina stari patrijarh u ropstvu. A od Istinskoga krsta projave se mnoga čudesa u Persiji, tako da su Persijanci govorili:

Hrišćanski Bog došao je u Persiju“.

Docnije primora Iraklije cara persijskog da vrati Istinski krst s patrijarhom i preostalim robljem u Jerusalim. Sam car Iraklije unese Krst na svojim leđima u sveti grad. Ostale dane svoje provede sveti Zaharija u miru i preseli se ka Gospodu 631. godine.

Next Post

Izložba „Momo, par lui meme“

Чет апр 6 , 2017
Povodom 80 godina od rođenja poznatog srpskog pisca i slikara Mome Kapora u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije priređuju se izložba „Momo, par lui meme“, koja će svečano biti otvorena 7. aprila 2017. godine u 19 časova i trajaće do 27.aprila. Posetioci će moći da vidi više od trideset crteža i […]

Ako ste propustili