Sveti prorok Jelisej

Kada je Bog hteo da ga uzme k Sebi prestarelog proroka Iliju, otkrio ovome, da mu je za naslednika u proročkoj službi odredio Jeliseja, sina Safatova, od plemena Ruvimova, iz grada Avelmaula. Ilija je rekao Jeliseju volju Božiju i ogrnuo ga svojim ogrtačem i izmolio od Boga dvogubu proročku blagodat za njega. Jelisej je odmah ostavio svoj dom i rodbinu i pošao za Ilijom.

A kada je Bog uzeo Iliju na ognjenim kolima, Jelisej je ostao da produži proročku službu sa još većom silom od Ilije. Prema hrišćanskom verovanju, po čistoti i revnosti bio je ravan najvećim prorocima, a po čudesnoj sili, koja mu je data od Boga, prevazilazio ih je sve.

Prema predanju razdvojio vodu u Jordanu, gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom; pustio vodu u iskopane rovove za vreme rata s Moavićanima; umnožio ulje u loncima bedne udovice; Somanićanki vaskrsao umrlog sina; sa dvadeset hlepčića nahranio sto ljudi; iscelio od bolesti vojvodu Nemana; pustio bolest na slugu svoga Giezija zbog srebroljublja; oslepio celu jednu vojsku sirijsku, a drugu, opet, naterao u bekstvo; predskazao mnoge događaje, kako narodu, tako i pojedincima.

Preminuo je u dubokoj starosti.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili